Tillbaka

Finemang

artister/finemang

Om folk är ute på dansgolvet redan från början av kvällen och det syns att alla trivs – då känns det bra, tycker killarna i dansorkestern Finemang från Kimitoön.
De har snart hunnit med sin 190:e spelning och spelar för nöjes skull, eller som Markus Lindroos säger, för ett brinnande musikintresse.
Sedan 2007 har de hållit på, Jim Lindholm kom med 2010. Nu har de, om inte 190, bra många låtar, både gamla godingar och alldeles moderna.
– Det ska vara sådant som folk känner igen, säger Dennis Nordell.
Mångsidigheten är Finemangs styrka, repertoaren ska passa allt från småbarn till 90-åringar om det till exempel är frågan om ett bröllop. Ofta bestäms första låten först efter att de har sett vilken sorts publik det är frågan om.

Det var mest en slump att de började spela ihop men nu trivs de jättebra med sin orkester och alldeles särskilt bra om de ser att publiken gillar musiken och dansar hela kvällen.
– Av någon underlig anledning brukar folk gilla vår spelstil. Det är sådant som väger upp de där stunderna klockan två på natten då man kånkar instrument till bilen och undrar vad man egentligen håller på med, säger Jim Lindholm.

– Nu har vi ungefär allt vad vi behöver. Vi har kompletterat under årens lopp, säger Nordell som är musiklärare. Men varken han eller de andra vill ha en spelning varje lördag – det gäller att hitta balansen, att fortsätta så att det fortfarande är roligt.
Och namnet, hur kom det till?
– Jag vet inte riktigt men jag känner en massa människor som alltid slutar med att säga finemang. Så det kommer väl därifrån, säger Lindroos.